Co musisz wiedzieć o treningu z suplementacją

owej Odżywki białkowe najczęściej są sprzedawane w postaci proszku, który osoba zażywająca ten produkt rozpuszcza w odpowiedniej ilości wody. W związku z tym, że substancje białkowe nie mają zbyt przyjemnego dla konsumenta smaku,

Co musisz wiedzieć o treningu z suplementacją Wybierając markę odżywek należy sugerować się wszelkimi opiniami. Bardzo ważna jest przyswajalność. Zawsze można poradzić się w jakimś sklepie, np. .

Nietypowy smak odżywki białkowej

Odżywki białkowe najczęściej są sprzedawane w postaci proszku, który osoba zażywająca ten produkt rozpuszcza w odpowiedniej ilości wody. W związku z tym, że substancje białkowe nie mają zbyt przyjemnego dla konsumenta smaku, do większości produktów takich, jak odżywki białkowe jest dodawana substancja smakowa.

I tak, możemy obecnie na rynku spotkać odżywki nie tylko o popularnych owocowych smakach, jak na przykład smak truskawkowy czy wiśniowy, ale także o bardziej wyszukanych. Do rzadziej spotykanych smaków należą na przykład odżywki o smaku tiramisu czy o smaku ciasteczek. Różne smaki są związane także z różną zawartością białka w konkretnej odżywce.


Jak szybko wzmocnić organizm?

Wśród preparatów wzmacniających organizm istnieje naprawdę wiele produktów, spośród których możemy wybrać substancje odpowiednie dla naszego ciała. Okazuje się bowiem, że każdy człowiek może mieć różne potrzeby pomimo podobnej aktywności. Największą popularnością , oprócz dostępnych właściwie nawet już w sklepach spożywczych suplementów diety cieszą się odżywki białkowe.

Należą one do tej grupy preparatów, które wzbogacają nasz organizm w konkretne składniki. Tego rodzaju substancje są dostępne między innymi w specjalnych sklepach dla sportowców, jednak coraz więcej osób decyduje się na zakup takich substancji za pośrednictwem Internetu. Zażywanie takich substancji staje się coraz bardziej popularne również z tego względu, że jest to szybka i skuteczna metoda na wzmocnienie organizmu.


Aminokwasy - za Wikipedią

Aminokwasy (aa, AA1, z ang. amino acids) ? grupa organicznych związków chemicznych zawierających zasadową grupę aminową oraz zasadniczo kwasową grupę karboksylową ?COOH, lub w ujęciu ogólniejszym, dowolną grupę kwasową2.

Przykładem aminokwasu zawierającego grupę sulfonową ?SO3H jest tauryna (kwas 2-aminoetanosulfonowy), natomiast zawierającego grupę fosfonową ?C?PO3H2 jest ciliatyna3 (kwas 2-aminoetanofosfonowy).

Grupa aminowa może być pierwszorzędowa (?NH2), drugorzędowa (?NHR), trzeciorzędowa (?NR2), lub czwartorzędową amoniową (?NH3+). Aminokwasy zawierające czwartorzędową grupę amoniową to związki z grupy betain4, a ich przedstawicielem jest N,N,N-trimetyloglicyna (betaina), (CH3)3N+CH2COO?.

Ponieważ aminokwasy zawierają zarówno grupę kwasową, jak i zasadową, zachodzi w nich wewnątrzcząsteczkowa reakcja kwas-zasada i związki te istnieją głównie w formie jonów obojnaczych. Jony obojnacze aminokwasów są rodzajem soli wewnętrznych (amfolitami), dlatego mają wiele właściwości typowych dla soli: są substancjami krystalicznymi o wysokich temperaturach topnienia, wykazują duże momenty dipolowe, są rozpuszczalne w wodzie, ale nierozpuszczalne w węglowodorach5.

Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Aminokwasy