O odżywkach, krótko i na temat

Dodane: 28-07-2017 04:15
O odżywkach, krótko i na temat myprotein sklep

Krótka definicja z Wikipedii. Sport

Sport ? forma aktywności człowieka, mająca na celu doskonalenie sprawności fizycznych w ramach współzawodnictwa, indywidualnie lub zbiorowo, według reguł umownych.

Rodzaje sportu:

W ramach rekreacji, rozumianej tu jako odrębne pojęcie, brak jest elementu rywalizacji. Różne realizowane w jej ramach czynności, poza pracą czy nauką, są wykonywane w miejscu zamieszkania czy pobytu, co różni ją z kolei od turystyki ? podróży w celu poznawania świata i ludzi.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Sport


Przebadane odżywki dla sportowców

Wszystkie odżywki dla sportowców powinny być jak najbardziej bezpieczne. Dlatego warto sięgać jedynie po takie odżywki, które zostały dopuszczone do sprzedaży przez specjalistów. Będzie można mieć wówczas pewność, że sportowiec przyjmuje naprawdę dobrej jakości odżywki. Ważne jest również to, aby przez dłuższy okres czasu stosować jedynie sprawdzone odżywki dla sportowców, które były już używane przez wielu sportowców i są polecane przez znanych trenerów.

Takie odżywki zwykle są bardzo dobrze przebadane, a ich działanie nie będzie zaskoczeniem dla żadnych sportowców. Wobec tego będzie można śmiało z nich korzystać nawet przez długi okres czasu i nie trzeba będzie obawiać się o efekty takiego działania. Bardziej problematyczne może być stosowanie niesprawdzonych odżywek.


Dietetyk - Wikipedia

W toku studiów realizowane są m.in. takie przedmioty jak: anatomia człowieka, fizjologia człowieka, farmakologia, biochemia, mikrobiologia, chemia spożywcza, towaroznawstwo spożywcze, psychologia kliniczna, choroby wewnętrzne, żywienie w chorobach wewnętrznych, żywienie w chirurgii, pediatria, żywienie niemowląt, alergologia, żywienie w alergiach, podstawy onkologii, żywienie w chorobach onkologicznych, podstawy diabetologii, żywienie w cukrzycy, interakcje leków z żywnością, dietoterapia, toksykologia żywności, higiena i bezpieczeństwo żywności, analiza i ocena jakości żywności, diagnostyka laboratoryjna, prawo medyczne, parazytologia, genetyka.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Dietetyk